Tequila je destilovaný alkoholický nápoj, který pochází z Mexika. Vyrábí se z modré agáve a má specifickou chuť a vůni. Je oblíbená po celém světě a pije se samotná, v koktejlech nebo jako součást při různých příležitostech.

Historie tequily
Má bohatou historii, která sahá až do dob Aztéků. Ti z agáve vyráběli nápoj pulque, který byl považován za posvátný. V 16. století, když do Mexika dorazili Španělé, začali agáve destilovat a vznikla tequila. Název tequila pochází od města Tequila ve státě Jalisco, kde se tento nápoj tradičně vyrábí.
Výroba tequily
K výrobě se používá pouze modrá agáve, která musí být pěstována v určených oblastech Mexika. Po sklizni se agáve peče v pecích, aby se z ní uvolnily cukry. Poté se agáve rozemele a získá se šťáva, která se fermentuje a destiluje. Existují dva druhy tequily: 100% de agave a mixto. 100% de agave se vyrábí pouze z agáve, zatímco mixto obsahuje i jiné cukry.
Druhy tequily
Dělí se do několika druhů podle doby zrání:
- Blanco (stříbrná): Nezraje nebo zraje velmi krátce. Má ostrou chuť agáve.
- Joven (zlatá): Směs tequily blanco a reposado nebo añejo. Má jemnější chuť než blanco.
- Reposado (odpočatá): Zraje 3 až 12 měsíců v dubových sudech. Má jemnou chuť a vůni po vanilce a karamelu.
- Añejo (stará): Zraje 1 až 3 roky v dubových sudech. Má bohatou chuť a vůni po dřevě a koření.
- Extra añejo (extra stará): Zraje déle než 3 roky v dubových sudech. Má velmi jemnou a komplexní chuť.
Jak pijí tequilu v Mexiku
Tequila “caballito”
Tento způsob je nejoblíbenější a nejtradičnější. Tequila se podává v malém skleněném panáku, který se nazývá “caballito” (koníček). Pije se pomalu a s rozvahou, aby se vychutnala její chuť a aroma. K tequile se často podává “sangrita” nebo “bandera”.
Sangrita
Sangrita je nealkoholický nápoj, který se pije jako doplněk k tequile. Skládá se z rajčatové šťávy, pomerančové šťávy, limetkové šťávy, chilli a koření. Má pikantní a osvěžující chuť.
Bandera
Bandera (vlajka) je nápoj, který symbolizuje mexickou vlajku. Skládá se ze tří sklenic: jedné s limetkovou šťávou (zelená), druhé s tequilou (bílá) a třetí se sangritou (červená). Pije se tak, že se střídavě upíjí z každé sklenice.

Způsob pití tequily s citronem a solí, kde sůl nasypaná na ruce se olízne, tequila se vypije na ex a citron nebo pomeranč se zakousne, je evropský způsob pití tequily. Je to z důvodu aby se nekvalitní tequila podávaná v klubech a mnohdy to není ani tequila, zakrila její pachuť a nekvalitní destilace.
Zajímavosti o tequile
Tequila je chráněná značka a smí se vyrábět pouze v určitých oblastech Mexika. Modrá agáve, ze které se tequila vyrábí, se sklízí až po 8 až 12 letech růstu. Tequila má své vlastní muzeum v městě Tequila. Předchůdce tequily je pulque.