Alkoholický nápoj s hlubokými kořeny v mexické kultuře, si v posledních letech získává stále větší popularitu. Jeho kouřová chuť a rozmanitost druhů láká milovníky alkoholu po celém světě. Co tedy mezcal činí tak výjimečným?

Mezcal vs. Tequila: Rozdíly, které dělají rozdíl
Ačkoliv oba nápoje pocházejí z agáve, existuje mezi nimi několik zásadních rozdílů. Tequila se smí vyrábět pouze z modré agáve (Agave tequilana) a pouze v určitých oblastech Mexika. Mezcal je v tomto ohledu mnohem benevolentnější. Může se vyrábět z více než 30 druhů agáve a v širších oblastech Mexika. Právě tato rozmanitost dává mezcalu jeho širokou škálu chutí a vůní.
Dalším zásadním rozdílem je způsob výroby. Tradiční výroba mezcalu zahrnuje pečení agáve v zemních pecích, což mu dává typickou kouřovou chuť. Tequila se často peče v průmyslových pecích, což ovlivňuje její chuťový profil.
Charakteristika mezcalu: Kouřová symfonie chutí
Mezcal nabízí širokou paletu chutí, od kouřových a zemitých po ovocné, květinové a kořenité. Tradiční způsob pečení agáve v zemních pecích dává tomuto destilátu charakteristickou kouřovou chuť, která je pro něj typická. Obsah alkoholu se obvykle pohybuje mezi 38 a 55 %.

Druhy mezcalu: Od mladého po vyzrálý
Stejně jako u jiných destilátů, i u mezcalu existují různé druhy podle doby zrání:
- Joven (mladý): Nezraje nebo zraje velmi krátce.
- Reposado (odpočatý): Zraje několik měsíců v sudech.
- Añejo (starý): Zraje déle než rok v sudech.
Jak pít mezcal: Rituál a vychutnávání
Tradičně se pije samotný, pomalu, aby se vychutnala jeho komplexní chuť. Podává se v malých skleničkách zvaných “copitas”. K mezcalu se často podává plátek pomeranče posypaný “sal de gusano” (solí z červů). Mezcal se používá i do koktejlů, kde dodává nápojům kouřovou a zajímavou chuť.
Mezcal: Nápoj s duší
Mezcal je více než jen alkoholický nápoj. Je to nápoj s historií, tradicí a duší. Jeho kouřová chuť a rozmanitost druhů láká stále více lidí, kteří hledají autentický a nezapomenutelný zážitek.