Rum ve zkratce

Co si představíte, když uslišíte slovo rum? Hru Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum?  Nebo náš oblíbený Tuzemák? Či Karibik, sluncem zalité pláže, pole s cukrovou třtinou, vůni kvasící melasy, chuť třtinové šťávy? Může toho být opravdu hodně a je to jen o naší fantazii.

Každý destilát má svou obecnou poučku o tom, co to vlastně je. A co musí naplňovat, abych mohl nést správné označení, v našem případě tedy rum.

Ilustrační fotografie rum - duppy share 

Základní rumová poučka

Nebudu vám zde kopírovat přesný text Nařízení evropského parlamentu a Rady EU. Avšak pokud byste měli zájem přečíst si celý text, zde vám vkládám odkaz.

Co je to tedy ten rum? Základem je samozřejmě cukrová třtina. Ne brambory, ne cukrová řepa, obilí apod. Avšak z cukrové třtiny můžeme jejím zpracováním získat různé další formy, které lze k výrobě použít.

Jedná se například o:
-> čerstvou třtinovou šťávu
-> sirup z cukrové třtiny
-> med
-> melasa
-> jaggery
-> panela
-> cukr

Pro výrobu rumu je nejčastěji používá čerstvá šťáva, sirup, med, melasa a v Indii jaggery.

V článku Co je rum a co není rum? jsme se věnovali této rumové problematice detailněji.

Proces výroby ve zkratce

Kvašení

Základem je kvašení. O kvašení se postarají mikroskopické houby – kvasinky. Ty podobné, které používáte na kynutí těsta. Samožřejmě, že někteří výrobci mají laboratorně vyšlechtěné kvasinky například z Ananasu (značka Zacapa). A pak jsou tu výrobci, kteří nechají kvas přirozeně na přírodě a to je třeba rum Hampden z Jamajky. 

Kvašení je jedna z nejdůležitějších částí v celém procesu výroby pro vzni přirozeného aroma rumu. Zjednodušeně řečeno kvasinky přeměňují cukry na alkohol (a jiné látky). Po vykvašení třtinového materiálu je obvyklé získat mezi 5 – 10 % objemu alkoholu.

Destilace rumu

Po vykvašení přichází na řadu destilace. Jedná se o fyzikální jev na základě kterého se oddělují těkavé látky. Nebudu zde zabíhat do detailů. Účelem destilace je v podstatě zvětšení objemu alkoholu v novém rumu. Z 5 – 10 % po vykvašení se dostanem klidně i přes 90 %. To záleží na typu destilace.

Následně může probíhat zrání v sudech, ale nemusí. Někdy je možné  rum rovnou nalahvovat. Po zrání neboli stáření se občas rum ještě blenduje.

Blending

Většina rumů je takzvaně blendovaných. Někdo by řekl, že jsou to směsky, někdo zase “cuvéčka”.  Ano, jedná se o míchání různých rumů dohromady a pro obecnou představu nám tyto označení poslouží dobře. Ale není to úplně odborné. O blending se stará Master Blender/ka a jeho/jejím účelem je vybrat vhodné sudy pro tvorbu nové či stávající receptury rumu. Je zodpovědný/á za to, že daný rum chutná stejně každý rok, i když je vytvořen z nových sudů rumu.

Toto je opravdu Rum ve zkratce, pár základních údajů pro pochopení o čem vlastně ten rum je. Pro další 

 

Na soukromé degustaci vám rádi povíme více.